tirsdag 13. desember 2011

Can the problem of evil be solved by denying the existence of evil?

Hva er ondskap? Hvem er ondskapsfull?

" Ondskap er å ønske andre motgang eller smerte, som i utsagnet: «det var gjort av ren ondskap» Ondskap er hensikten eller effekten av å gjøre skade eller ødeleggelse, vanligvis fra oppfatningen av bevist overtredelse av en bestemt moralkode. Ondskap er vanligvis sett på som det motsatte av godhet. Det filosofiske spørsmål om hvorvidt moral er absolutt eller relativ, fører til spørsmål om ondskapens vesen (se Det ondes problem), med syn som faller i en av fire motstridende leire: moralsk absolutisme, amoralisme, relativ moralisme og moralsk universalisme. Ondskap er også forsøkt forklart innfor psykologi og religion. " - Wikipedia.

  Hvordan blir ondskapen skapt?

 Hvis vi skal ta Anders Breivik som et eksempel i dette innlegget her; ville han forsatt vært "ond" om han hadde hatt en bedre oppvekst? Hvis han hadde vokst opp i en stabil familie, med omsorgsfulle foreldre, snille klassekamerater og ellers hyggelige folk rundt seg - hadde han forsatt gjort det han gjorde?
Nei. Ingen mennesker er født onde, det er ikke et arvelig trekk, og har slettens ingenting med gener å gjøre heller. Det er samfunnet og miljøet du lever i, som har gjort deg til den du er idag. Alt ifra moren din til speiderlederen du hadde i 5.klasse - har formet deg til den du er idag. Mennesker blir som de blir på grunn av samfunnet og hendelser i livet.


Jeg hadde faktisk en diskusjon om ondskap med noen bekjente på facebook, hvor spesielt ei av dem sa enkelte ting som jeg gjerne vil rette på. Hun jeg diskuterte med mente at enkelte mennesker er født ondskapsfulle. Hun mente at det ble for enkelt å skylde på en vanskelig oppvekst og dårlig miljø, det kunne jo ikke ha noe med det å gjøre hevdet hun. Hun sa også, eller rettere sagt spurte meg:" Hvordan kan du forklare historiene om folk som bare klikker - helt uten videre? Folk som visstnok har hatt god oppvekst, gode venner og har hatt det skikkelig i livet. "

Til dette svarer jeg bare: INGEN gjør slemme ting mot andre helt uten grunn - det er ALLTID en historie bak det. Folk kan ikke "klikke" helt uten grunn, ingen voldtar, dreper eller gjør såkalte ondskapsfulle ting helt uten videre. Vedkommende som utfører disse tingene har antageligvis opplevd noe grusomt selv, ikke at jeg støtter f.eks voldtekstmenn eller mordere, men folk må virkelig tenke litt lenger enn det som er rett foran nesen dems. Ingen normal person, går og skyter vilt rundt seg. Ingen normal person, går og voldtar uskyldige jenter. Ingen normal person vil skade et annet menneske, eller dens pårørende - helt uten videre. Ingen normal person, som har hatt et normalt og fint liv gjør noen av disse tingene - det sier seg selv. Og.. ingen er født ondskapsfulle, det finnes ikke noe "ondt-gen".



Hvis vi går tilbake til Breivik igjen, ingen skal fortelle meg at han "bare er en psycho som klikket helt uten videre". Han hadde ikke noen god oppvekst, ble mobbet, faren har han ikke sett på flere år, og kanskje Breivik til og med ble misbrukt eller urettferdiggjort på en eller annen måte - som vi ikke vet om. Det Breivik gjorde var selvfølgelig ikke riktig, og jeg mener selv at han er et monster. Men det er ikke han i seg selv som er ondskapsfull, det er folk rundt ham - samfunnet som har gjort ham slik.
Jeg støtter ikke noen av handlingene hans, men jeg vil bare få frem at ingen er ondskapsfulle, selv hvor ondskapsfulle ting de gjør. Ondskap finnes ikke engang, men hvis vi absolutt skal kalle noe for ondskap - så sier jeg samfunnet. Samfunnet er ondskap, det kan ødelegge mennesker - gjøre små barn om til seriemordere. Så tenk på det neste gang du mobber den nerdete jenta i klassen, slår sønnen din, trakasserer kollegaen din - kanskje du er med på å skape en fremtidig morder. 



  "Does cold exist? In fact, cold does not exist. According to the laws of physics, what we consider cold is in reality the absence of heart. Does darkness exist? Darkness does not exist either. Darkness is in reality the absence of light. Light we can study, but not darkness. Evil does not exist. It is just like darkness and cold."







BabyDarling

4 kommentarer: